Faqe kryesore arrow Arkivi i artikujve
Artikuj - Content Section Layout
Vizitat e zyrtarëve shqiptarë në Uashington
25 Mars 2012

Nga Frank ShkreliMarrëdhënjet amerikano-shqiptare, duke u bazuar në rrjedhën e tyre gjatë 20 vjetëve të fundit si dhe në deklaratat e shpeshta nga zyrtarë të lartë amerikanë dhe shqiptarë janë në një nivel të shkëlqyeshëm. Midis dy vendeve ka bashkpunim të ngushtë në të gjitha fushat dhe nuk ekziston ndonje çështje që të vejë në dyshim ecjen e tyre në drejtim të duhur në të ardhmen. I vetmi përjashtim që mund të vihet re është shqetsimi amerikan në lidhje me mirëvajtjen politike në Shqipëri, dhe sidomos marrëdhënjet, shpesh të acaruara, midis forcave të ndryshme politike të vendit.

Kohët e fundit, zyrtarë dhe përfaqsues të rrymave të ndryshme politike nga Shqipëria kanë vizituar Uashingtonin dhe janë takuar edhe me segmente të ndryshëm të komunitetit shqiptaro-amerikan, pasi edhe ky komunitet, fatkqesisht, shpesh duket se pasqyron atmosferën politike në Shqipëri, me gjithë të mirat dhe të këqiat e saj.  Edi Rama i Socialistëve, Kreshnik Spahiu i Aleancës Kuq e Zi dhe Lulzim Basha i Demokratëve ishin ndër zytarët shiqptarë që kanë vizituar kohët e fundit Shtetet e Bashkuara. Të gjithë këta, siç ka ndodhur edhe me vizita të tilla të udhëheqësve shqiptarë më përpara, edhe ata zhvilluan takime të ndryshme në Kongresin amerikan, në Departmentin e Shtetit, si edhe takime të tjera në nivel vendor, siç ishte takimi i Lulzim Bashës me kryetarin e Bashkisë së Uashingtonit, gjatë vizitës së tij të fundit në SHBA.

 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
PDK - Përrallë me tupan
25 Mars 2012

Deklarata e fundit e deputetit të PDK -së Nait Hasanit, ku  e  thërret Qeverinë që  mos të luaj me zjarrin, sepse mund të hap një konflikt të ri, na e rikujton  “Përrallën me Tupan”. Kjo deklaratë më dha një shtytje që të merrem me fenomenin e dukurisë brenda PDK. Këta janë arti i së keqes ku  me mjeshtri luajnë me ndjenjat e qytetarëve. Kryeministri nënshkruan poshtërimin, Nait Hasani thërret për luftë.Kjo që po thuhet nga Hasani disponon burim kënaqësie për të, për shkak të së cilës në një mënyrë apo tjetër lidhet me tendenciozen, ne nuk jemi në gjendje të ndajmë me anën e perceptimit tonë kuptimin e ngushtë të fjalës, por fjalët e tilla shpesh janë shumë të mjera dhe efekti i tyre është baras me zero. Deklaratat e tilla nuk janë asgjë tjetër, vetëm një lojë e ndyrë dhe cinike që përdorin njerëzit rreth PDK-së. Vetëm  që të ndjellin dyshime tek popullata e të thuhet në propagandën e saj...e shihni që brenda PDK-së ka njerëz që janë kundër Thaçit e që në të vërtet ata vetëm janë njerëzit më besnik të tij. Këta   po interpretojnë historinë e Kombit se ka filluar me ta ,duke shpikur në çdo rast e në çdo vend  se këta filluan luftën,këta bënë luftën dhe këta përfundua luftën.  Kurse nacionalistët kanë mbetur te këngët patriotike . Shteti ynë i ndërtuar me mund dhe gjak, po  shkon drejt rrënimit  nga gjakprishurit që pamëshirshëm po bëjnë pazare për trojet tona ,po shkelin mbi sovranin pa pyetur njeri. Po sillen sikur të jenë edhe mbi popullin . Këta me lojërat e bëra qe një dekadë, shihet se nuk të sosur. Ama që nga zgjedhjet e fundit  kanë filluar një luftë represive ndaj të gjitha partive politike në Kosovë. Këto reprezalje kanë marrë fuqinë shumë të madhe që nga zgjedhja e shumicës dërmuese të strukturës së ShIK-ut, deputet në Kuvendin e Kosovës. Ky shërbim i ndërlikuar, ky aparat universal,i cili po kontrollon gjithë vendin deri më tani është sajuar mirë tek popullata. Sepse ky shërbim me mjeshtëri të intrigës ka arritur të mbush vendin me spiun dhe agjent të fshehtë. Këta agjent nuk dimë se si ti përshkruajmë.

 

Shkruani një koment (1 komente)
Lexoni më tej...
Mbledhja e Rambujesë dhe çështja e Kosovës
10 Mars 2012
Abas Ermenji, Nëntor 2001

Kur terrori serb në Kosovë arriti kulmin dhe kur u deshën të merreshin disa masa ndërkombëtare të forta për të ndaluar shpërthimin e një lufte ballkanike, fuqitë ndërkombëtare të grupit të kontaktit me Jugosllavinë vendosën të bënin një mbledhje në Rambuje të Francës, duke ftuar përfaqësitë serbe dhe kosovare me shpresë që të arrihej në një marrëveshje midis tyre.
Kjo mbledhje, ku merrte pjesë edhe Rusia, mundi të bëhej më 6 shkurt 1999, pas shumë vështirësish nga ana serbe. Sepse Serbia problemin e Kosovës e quante si një çështje të brendshme serbe dhe nuk donte që të bisedohej jashtë kufijve të saj. Kurse shqiptarët kanë kërkuar gjithmonë që çështja e Kosovës të shikohet si një problem ndërkombëtar për t'u zgjidhur, prandaj kjo mund të bisedohej nëpër qendra politike të jashtme.

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Vrasja ne Gostivar trondit themelet e Maqedonisë
06 Mars 2012

Shkasi i parë i çdo lëvizjeje politike është dhuna e shkaktuar dhe ndiejna e qytetarit qe është i pafuqishëm . Ndërsa ana tjetër është psikologjia më fort se sa ekonomia, ndonëse edhe interesi ekonomik hyn si një shtytës i fuqishëm në krijimin e gjendjes psikologjike për te ardhur deri tek trazirat politike,sociale. Prandaj edhe këtu teoritë se shqiptaret pas luftës se fundit do te jene te lumtur, sepse janë te kënaqur me atë qe kane fituar? Se do te rrije duarkryq sa here qe dikush ti vras? Gabohen ...sepse qe nga përfundimi i luftës ne Iliride janë vrarë me qindra ushtar dhe komandant te UCK-se,,, here ne bese e here ne tradhti por kësaj radhe indinjata qytetare do te tregoj se vrasja e dy te rinjve ne mes dite ne qytetin e Gostivarit nuk do justifikim ,ajo ishte bere vetëm ne baza etnike..Shpjegimi i tyre, cili do qe te jete,, nuk ka kuptim, vrasja është kryer për motive te ultë urrejtja nacionaliste.

 

Shkruani një koment (1 komente)
Lexoni më tej...
Qeveria e Kosovës një karikaturë serbe!
06 Mars 2012

Nga Bekim Rexhepi

Teoritë që shprehen në sentiment politik të vendit mund të shfaqen në forma të ndryshme. Por, interesi racional dhe mbase i përbashkët i qytetarit dhe i qeverisë  duhet të ekzistoi i pa shkëputur nga njëri tjetri. Qytetaret e Kosovës dhe qeveria e Kosovës janë të obliguar që të kenë dhe ti mbajnë këto relacione, sepse në të kundërtën do të kemi adresim të dëmit në shtet.
Është e kuptueshme dhe skajshmërisht legjitime që çdo qytetar, brenda shtetit të kërkoi çdo lloj informimi dhe ndihme, në mënyrë që të evitohet ndalja e jetës shoqërore dhe të mos çrregullohet ajo në teknika të dhunës.
Politikisht nuk është e pakuptueshme se pse kemi në masë të gjerë shoqëri racionale dhe në përputhje më këtë mbase dikush duhet të qeverisë. Por historikisht ndodh qe qeveritë të mos jenë racionale dhe në përputhje me vet shoqërinë, së cilës i mandatohet dhe i obligohet se do ta përfillë duke e informuar dhe duke e ndihmuar në ecje në jetë.

Shkruani një koment (1 komente)
Lexoni më tej...
<< Start < Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 71 - 80 of 948
International
English
Faqe interaktive