Faqe kryesore arrow Arkivi i artikujve arrow Kosova arrow Përkujtim i 30- vjetorit të ngjarjeve të vitit  1981 në Kosovë
Përkujtim i 30- vjetorit të ngjarjeve të vitit  1981 në Kosovë PDF Print E-mail
08 Mars 2011
Nga Asllan Dibrani
 
Kujtime nga burgu i Nishit në Serbi  ne vuajtjen e dënimit
 
Një shkëmbim korrespondence nga  burgu i Nishit në vuajtjen e dënimit  si ish i burgosur politik  qe patëm fatin me mijëra  intelektual  student  nxënës dhe  punëtor  të burgosur nga regjimi ish jugosllav! Komunikimi ishte mjaft  i vështire por ndonjë  shkresë u përhidhte  edhe në  ndonjë xhep të gardërobave qe i përcillnim për pastrim në  shtëpi. Përpos letrave postuese të rregullta , që nga një censurë  e rreptë  i humbshin mbi 50-60 %. Edhe   këto vargje e kane pasur atë fat që kanë mbërri dhe janë ruajtur deri me tani. Vargjet ju kanë kushtuar  vajzës së vëllait Shqipe Dibranit qe ishte  në moshën fëmijërore por një nxënëse  e zellshme ... Shkrimin po e dërgoj  ashtu siç është shkruar në  origjinal nga unë në moshën rinore në rrethana  të asaj kohe në  burgun ma famëkeq të Nishit!..

Shqipja dhe shkronjat shkrim origjinal!
Shqipja dhe shkronjat
Jemi në pragun e   përkujtimit të 30 -të vjetorin e demonstratave te 81-it që ishin demonstratat ma te përgjakshme  në vargun e rezistencës shqiptare kundër barbarisë serbe, qe  e ushtronte një terror të pa parë në Kosovë një periudhë  e rezistencës shqiptare dhe një bagazh i  fund shekullit për historinë e popullit tonë.  Djemtë dhe vajzat ,intelektual , student , nxënës dhe  punëtor sakrifikuan  për çështjen kombëtare dhe idealet  për atdheun gjë qe  dëshmuan edhe ngjarjet  e  viteve 81-shit .Atëherë ishte vërtet vështirë të futet njeriu në veprime ilegale dhe ja dolëm në mal e therë ,universitet e fabrikë, shkollë e gjetiu me aktivitete ilegale duke shkruar afishe ,lexuar revista e libra me frymë kombëtare duke lënë gjurmë në pregaditjen e popullit deri në demonstrata masive dhe në fund, ajo veprimtari e atyre të burgosurve politik u përhap edhe në perëndim qe me shtypin dhe propagandën e vet lëshojë dhe  u reflektua thellësisht ne shpirtin e popullit shqiptar të Kosovës për ta luftuar okupatorin  , ku si rezultat prapë doli edhe koordinimi  dhe lëvizja brenda në Kosovë  qe shpërthej aktiviteti i rezistencës në formë guerile deri në front  ushtarak  në krye me UÇK, ku prinin prapë ish të burgosurit politik edhe në frontin e luftës ,ku dolëm të fituar, me një  të luftë se shenjt kundër armikut. Në këtë përvjetor i përshëndes  te gjithë te burgosurit politik ku do që janë ,veprojnë dhe jetojnë duke filluar nga grupi ilegal qe kam vepruar  në "Komiteti i Kosovës për te drejtat e shqiptarëve  në Jugosllavi " me të cilën gjë u arrestuam dhe u dënuam nga gjykata jugosllave në Prishtinë me datën 11.10.1984,në seancën e përbëre nga Gjykata e Qarkut në Prishtinë, nga trupi gjykues  Ymer Osaj, dhe  Shefki Syla, kryetar gjyqtaret porotë Azem Syla dhe Dojqi  Maksimoviq e Iliaz  Aliu  me procesmbajtësen  Samile Torakun punëtore e kësaj gjykate  me ç'rast na shqiptuan   dënimin me kohëzgjatje sipas radhës :

Dënime me kohëzgjatje të jashtëzakonshme për shkaqe te bindjeve politike nga aparatura serbe !


1.Rifat Kafexhlli u dënua me kohëzgjatje  20 vjet burg
2.Nuhi Bunjaku u dënua  me kohëzgjatje  15 vet burg
3.Shaqir Ruhani u dënua me kohëzgjatje  15 vjet burg
 
4.Xhemail Krasniqi u dënua  me kohëzgjatje  15 vjet burg ,ku edhe vdiq ne burgun e Nishit
5.Sadik Jashari u dënua  me kohëzgjatje  14 vjet burg  pas daljes nga burgu vdiq si pasojë e perjetimeve  rrenqethese  ne burggjet e Sebisë.
6.Hazir Xhafolli me u dënua  me kohëzgjatje  13 vjet burg
7.Ajshe Gjonbalaj u dënua  me kohëzgjatje  12 vjet burg
8.Asllan Dibrani u dënua  me kohëzgjatje  10 vjet burg
Hamit Pireva u dënua  me kohëzgjatje  5 vjet burg
Mentor Krasniqi u dënua  me kohëzgjatje  3 vjet burg
Kadri Labinishte u dënua  me kohëzgjatje  3 vjet burg
Beqir Gjonbalaj u dënua  me kohëzgjatje  2 vjet burg
Trendelina Labinishta u dënua  me kohëzgjatje  3 vjet burg
Qeram Telqiu u dënua  me kohëzgjatje  1 vjet burg
Gani Bunjaku u dënua  me kohëzgjatje  7 muaj burg deri sa ishim ne zhvillimin e hetimeve në ditën e gjykimit u lirua  pa kurrfarë  kompensimi edhe se nuk kishin fakte mbi akuzën e ngritur ndaj tij.
Grupi ynë u cilësua si një grup nder ma te rrezikshmit  duke  e ngritur aktakuzën sipas neneve edhe ligjit penal të ish Jugosllavisë me ngarkesë  penale për veprimtari armiqësore nga neni 136 al.1 lidhur me nenin 125 qe ndëshkohet  sipas nenit 139 al.1 te LPJ për të cilën akuzë mund të shqiptohet dënimi edh me vdekje ,kështu  shkruan dhe theksohet në aktgjykimin  e Gjykatës se Qarkut në Prishtinë të datës së lartshënuar.
Në te njëjtën shkresë shfrytëzoj rastin t'i   përshëndes shokët e bashkëvajtjes se dënimit në burgun e Nishit  të burgosur politik  ku po përpihem ti theksoj emrat e tyre por qe harrohet ndonjë  i kërkoj ndjesë . Të burgosurit politik në burgun e Nishit ishim  arrestuar nga rrethe të ndryshme  të Kosovës pjesa dërmuese ishin njerëz me influencë  me nivelin e arsimit  të lartë  dhe  intelektual,por të internuar nga një burg ne burgun tjetër pjesa dërmuese te shpërndarë  në burgjet e ish Jugosllavisë ,si në Slloveni , Kroaci,Bosnje,Serbi ,Maqedoni Mal të Zi dhe Vojvodine ndërsa në Kosovë vuajtjen e dënimit nga ish te burgosurit politik   e kanë kryer një numër shume i vogël.   Merrne  me mend se sa i ka kushtuar një vizitë një ish të burgosuri me shkua në slloveni  dhe me u kthye ,me qellim të një vizitë kohe  prej  5 minutash,edhe atë përmes grilave  të rrethuar  nga gardianët (policia) e burgut. Në vizitë  na shoqëronin nga dy polic si ne të burgosurit ashtu edhe familjarët qe vini në vizitë. Të burgosur politike ne vitin 1985 ishim shumë,po kishte edhe shume shqiptare për vepra ordinere  të cilët organet policore të burgut bënin presion qe mos te shoqërohen me neve duke bere ndasi  me qellim te objektivave te veta qe te fut përçarje edhe ne vuajtjen e dënimit .Në burgun famëkeq të Nishit shpesh herë ka ndodhur qe një pjesë e madhe  e të burgosurve politik kemi qenë nëpër  pavijone të izoluara  me vite të shumta  me të cilën shpesh here ishim të shkatërruar nga torturat   ose në procesin e shërimit të plagëve qe na u kishin krijuar nga policia e burgut.   këto tortura i përjetonim edhe pas disa vite burg qe na iu kishin shqiptuar dënimet. Në ato dhoma  të ngushta  kushtet ishin jo të mira dhe kthina të vogla të vendosur nga 5-6 të burgosur,   po zakonisht këtu na lenin nga një të burgosur politik  shqiptar  ndërsa të tjerët me qellim na i futnin edhe njerëz vrasës kriminel, të çmendur me qellim presioni në personalitetin tonë,duke na sulmuar edhe ne gjumë ,dhe si  përfundim u krijonte një presion psikik dhe fizik. Këta ordiner dhe kriminel shpesh here nga te burgosurit polik janë  zbuluar me mire sjellje qe organet e burgut  i kane stimuluar me privilegje  siç ishin lëshuare n vikende për  shtëpi,shkurtim kohëzgjatje të burgut ,lejim vizite ma shpesh etj. Ma në fund i prezantoj të burgosurit politik të asaj kohe  duke ju sugjeruar  dhe bërë thirrje të gjithë  ish të burgosurve ,intelektualëve, dhe studiuesve qe të mbledhin të dhëna sa ma tepër nga kjo periudhë me qellim që të grumbullojmë   te kaluarën tonë  në kasaphanet serbe  dhe ne bazë të sajë ta pasurojmë  atë pjesë të historisë me qëllime qe t'u lëmë dokumente  me shkrim  brezit që po e leme pas .Te burgosurit politik të asaj kohe në burg te Nishit ishim mesa vijon:

Emrat  e të burgosurve politik ne burgun e Nishit!

Hydajet Hyseni,Berat Luzha,Martin Cuni,Sejdi Veseli,Gani Krasniqi,Sylë Muja ,Gani Koci,Ramadan–Gashi,Xajë Nura, Sali Sefa,Bajram Kosumi,Kadri Llugaliu,Sali Salihu,Rexhep Maqedanci,Musli Kosumi,Kadri Osmani,Muhamet Rogova  ,Xhemail Krasniqi i vdekur ne burgun e Nishit nga keqtrajtimet !Sejdi  Elezi,Bedri Bajrami ,Hasan Ukhaxha Enver Dugolli ,Agim Sahiti,Halit Berisha  Sabri Sopi,Gursel Sylejmyani dëshmor i vrarë në luftën e Jezercit Ferizaj me gjthë vellaun Bajramin !?...Sejdullah Musliu, Jonuz Musliu,  Myslim Dobruna, Selim Zhubi ,Hysen Gega , Sherif Konjufca,  Milaim Krasniqi,Vehbi Fetahu,Xhvat Zeka,Ali Lajqi,Emin Krasniqi Ahmet Isufi,Salih Mala ,   Ramiz Arifi , Skender Vardari dhe unë Asllan Dibrani  etj.
Ju kërkoj falje për emrat që nuk u përmenden nga qe nuk patëm shënimet e tyre...Respekt për te gjithë ish te burgosurit  politik, qe ishin pishtarët e lirisë ,zëdhënësit e çlirimit të atdheut nga çizmja e armikut,duke e vetëmohuar vetën e vet për idealet e kombit dhe çlirimin e atdheut...


Komente nga lexuesit

Koment nga GUEST më 2011-04-05 15:08:36
E kujtoj si sot tridhjetë vjetorin e demostratave studentore.Ato ishin guri i parë i themelit të këtij shteti 
të ashtuquajtur sot i pavarur.Të mos ndodhnin këto ngjarëje të 1981,Kosova do vonohej edhe më,po jemi të 
lumtur që sot në mesin tonë kanë mundur të kthehen nga ato burgje famëkeqe dhe jetojnë mes nesh si Artikullshkruesi Asllan Dibrani,Bajram Kosumi,Martin Çuni dhe gjithë emrat e veprimtarëve të cekur më lart.Ata sakrifikuan për atdheun,pa llogaritur se do të kthehen në mes nesh,por ja fati e deshi,ata sot janë mes nesh.


International
English
Faqe interaktive