Faqe kryesore arrow Emigracioni arrow Vizita e Papa Françeskut në Shqipëri u nderua edhe në mërgatën shqiptare!
Vizita e Papa Françeskut në Shqipëri u nderua edhe në mërgatën shqiptare! PDF Print E-mail
10 Tetor 2014

Nga Asllan Dibrani

Në Shqipëri ka bërë jehonë vizita e Papa Françeskut në mediat ndërkombëtare. Thuajse secila gazetë  prestigjiozeve botërore e kanë raportuar  dhe  komentuar në mënyra të ndryshme.
Reportazhe, artikuj dhe komente  mediale e përshkruan itinerarin e ceremonisë të kreut të Vatikanit dhe shton se kjo vizitë shihet si një mbështetje për përpjekjet e Shqipërisë për t’u rreshtuar  dhe afruar me Perëndimin, dhe integrimin e saj  si pjesë e Bashkimit Evropian.

 

Me një vëmendje të veçantë për këtë vizitë historike të Papa Françeskut në Tiranë, u   prononcuar edhe disa media  televiziv drejtpërsëdrejti  siç ishin Televizioni “Rai 1”  italian "SNN"  amerikan    etj, duke pasqyruar  ardhjen e Atit të Shenjtë në Shqipëri . Këtë takim historik dhe me vlera   prestigjioze kombëtare e përcollën     të gjitha mediat  shqiptare kudo që janë . Takimet   presidenciale  dhe qeveritare   ja shtuan vlerën këtij takimi  ,nga e cila   botërisht u pa mikpritja  dhe traditat shqiptare për miqtë e vet.
Takime   të ngjashme u bënë edhe në    mërgatën shqiptare  në  shumë shtete , po veçojmë  takimin  në kishën shqiptare të Shtutgardit , pasi që ishte edhe   ditë e diele . Këtu u koordinuar   mesha  javore   , po edhe     takim  kushtuar  Papa Françeskut në Tiranë. Këtu  çdo të diele  takohen m e qindra besimtar ,  po edhe kësaj here   ishte e ngjashme  , me një numër të madh njerëzish. Pati edhe disa qe u vonuan për ceremoninë  e  meshës nga se ishin përqendruar  pran ekraneve  televizive në  përcjelljen  e   vizitës  së   Papës në Shqipëri qe u transmetonte drejtpërsëdrejti   ky takim.
 

Kisha katolike shqiptare në Stutgart  ishte përgatitur për ketë   festë.   Ajo  e   kishte zbukuruar në mënyrë të veçantë  këtë të  kremte  me një  portret te madh  të Papa Françeskut. Zoti Marijan Lorenci, famullitari i misionit katolik në Stutgar  përshkrua shumë bukur     këtë takim në Shqipëri  të Papës ,ndër te tjera theksoj se është një nder  i madh  për ne shqiptaret , për Shqipërinë tonë , për Kosovën tonë dhe për kombin tonë , një vizitë  e shenjtë  në vendin  e shenjte të  Nënë Terezës Shqipërinë e dashur .


Ai  vazhdoi dhe tha se edhe ne  si komunitet   shqiptar në    Gjermani   e ndiejmë një   privilegj  për këtë takim  aq madhështor,  qe  i behet  një vizitë popullit tonë    të vogël nga një njeri i madh . Populli ynë dha, nga vetja vlera si Nënë Terezën , Skënderbeun, Ibrahim Rugovën dhe  Ismail Kadarenë,   me çka do krenohemi ne shqiptarët    për gjithmonë .  Meshën  e kësaj dite e shoqëruan edhe   dy pagëzime   për dy fëmije të lindur në Shtutgard. Ata u pagëzuan nga At Lorenci   i mbështetur   në librin e parë në gjuhen shqipe të "Mesharit"  me thënien “Unë po të pagëzoj në emër të Atit, e të Birit e të Shpirtit  të Shenjt”.
Kultura jonë  ka filluar nga Shën Jeronimi e këndej, shqipja e shkruar dëshmohet vetëm në shekullin XV, në kohën e Gjergj Kastriotit, ku edhe shprehet fuqishëm një identitet shqiptar përpara vetvetes dhe përpara botës.

Reportazh nga Shtutgardi shtator  2014

 


Komente nga lexuesit


International
English
Faqe interaktive
Sondazhe
Cilën strategji duhet të ndjekë aktualisht Kosova?