Faqe kryesore arrow Çeshtja Kombetare arrow Ismet Asllani hero që nderoi Gollakun dhe Kosovën
Ismet Asllani hero që nderoi Gollakun dhe Kosovën PDF Print E-mail
30 Dhjetor 2014


Ismet Asllani

Malësinë e Gollakut,   për nga  peizazhet, malet,  thyerjet , lartësitë e pyjeve   dhe   regjioni   hynë në   rangun e   bukurive të natyrës me pamje mahnitëse. Edhe përkundër rrethanave të pafavorshme për  të jetuar  atje,    braktisja e  banorëve e ka bërë të veten  nga e cila  shumë vendbanime janë   shpopullzuar pas  furtunave   dhe përndjekjeve  të vazhdueshme  nga pushtuesit   sllav  në   shekujt e fundit. Ajo anë , fatkeqësisht  u harruar edhe nga  pushtet  e ma vonshme  ,  po edhe të këtyre aktuale!
Malësia e Gollakut – krahinë kjo që shtrihet në pjesën verilindore të Republikës së Kosovës , shënon vijën kufitare me shtetin e Serbisë fqinje . Territori gjeografik i kësaj Malësie , administrohet nga këto komuna: Prishtina, Podujeva, Novobërda, Kamenica, Bujanoci, Vraja dhe Medvegja .

Që nga mbirjet e para të popullit autokton shqiptarë mbi këto troje etnike , kjo Malësi ka shërbyer nëpër shekuj si bidon i gjallë , në mbrojtje të kësaj popullate nga luftërat, sulmuesit dhe armiqtë e shumtë, që pareshtur  iu vërsulen këtyre anëve  me popull ma  bujar , me një popullatë  ma  besnike  e sinqertë dhe   trime. Armiqtë përmes të cilave synonin grabitjen e tokave shqiptare , plaçkitjet dhe masakrat e përgjakshme mbi këtë popullatë të pafajshme dhe të pambrojtur gjithë herë kanë pësuar humbje! Malësorët e Gollakut  , qëndruan dhe rezistuan me stoicizëm  të pa parë në histori , por kurrë nuk ia kthyen shpinën kësaj Malësie legjendare dhe heroike. Ata jetuan dhe mbijetuan nën kushtet më të rënda për ekzistencë, por asnjëherë nuk u zhgënjyen dhe nuk u gjunjëzuan para okupatorëve , plaçkitësve, grabitqarëve dhe kasapëve të etur për thithje të gjakut shqiptarë!


Një emër qe s'do të harrohet kurrë në historinë  e Kombit  është edhe  Ismet Asllani  nga Prapashtica!

Në këtë krahinë kanë lindur , janë rritur dhe kanë vepruar shumë talent , krijues,interpretë , humoristë , instrumentistë popullor, por edhe trima  dhe heronj  që lanë gjurmët  dhe vlerat  e veta   gjatë historisë. Këto figura  historike do të jenë një thesar i çmuar për shumë breza që do të vijnë në vazhdimësi.
Një emër qe s'do të harrohet kurrë në historinë  e Kombit  është edhe  Ismet Asllani  nga Prapashtica,  fshat që la gjurmë  për   rezistencë  në te gjitha luftërat. Gjiri familjar që lindi  Ismet Asllanin ishte një familje me tradita dhe me një histori të veçante  . Një familje  e njohur me shekuj  në rezistence dhe heroizëm   të pa shoqe .Në luftën 1999 po ashtu dha  Ismetin dhe dy vëllezërit e  tij . Kjo familje  ishte   përherë  në krah  liridashëse dhe në shërbimin e  saj  që nga  përndjekjet e   shqiptarëve nga  Sanxhaku , Nishi dhe Toplica.
-Ky fshat dhe kjo familje  priti  një numër të madh të   asaj kohe,   shqiptarët   që lëshuan trojet e veta  me dhunë e zjarre nga qindra fshatra   deri të  Nishi , Novipazari  Leskovci po thuajse, një krahinë  me sipërfaqe sa Kosova qe është sot. Ismet   Asllani lindi në  vitin ma famëkeq   të  zullumit nga kryqetniku  Aleksander Rankoviq  në    aksionin famëkeq   të  grumbullimit të armëve   në popullatën shqiptare. Lindi në vitin 18.08.1955  nga babai Haziri dhe nëna Eminja. Dëshmori Ismeti  gjatë  luftës u njihte si Ismet Asllani -Prapashtica. -Familja   Asllani   ishte  brez pas brezi  autokton në tokat e veta   në Prapashticë. Fshati Prapashticë  , pas luftës u  zvogëluar shumë me popullatë  i cili deri vone  pati mbi 160 shtëpi. Fshati  ishte   në shënjestrën e  Serbisë gjithmonë. Si shkas ishte , se  Prapashtica   përkufizohet me Serbinë në  kufirin aktual dhe   shpesh janë  zhvilluar    luftëra të ashpra   në këto rajone , po edhe në Prapashticë.
Në këtë fshat masakrat   serbe në  vitin 1921 ,  për 24 orë preu  vrau dhe masakroj mbi  1020 burra gra e fëmijë , nga familja Asllani mbijetuan  vetëm tre fëmijë dhe u kolonizuar fshati me serb!!!  
 Kjo familje dha  4  martirë  nga viti 1910  deri në 1912. Familje  Asllani  bëri   si   bazë  ushtarake  shtëpinë e vet  "komitë"  në  krye me   Tahir Ukën. -Ky fshat mbahet mend  me masakrën  serbe, që  beri në  vitin 1921  nga e cila për 24 orë preu  vrau dhe maskoj mbi  1020  burra gra e fëmije . Një numër të madh i lidhën dhe  i ngujuan nëpër shtëpitë  dhe  stalla  të bagëtive  duk iu  vënë zjarrin për së gjalli .
 -Duke   e pa se  fshati u zhduk pothuajse i tëri   për ta  vrarë për së dyti herë,  këtë fshat ,  Serbia solli  mbi  60   familje  serbo-malazeze në tokat  e   fshatit  Prapashticë. Në tokat e atyre qe i  masakruan. Fshati edhe  se  u vra  i tëri  prapë rezistoj   me krenari  dhe   me 1952  u vra nga shqiptarët kryeplaku  i serbëve në këtë fshat . Me këtë rast   serbët  filluan dhe ikën nga kishin ardhur.

Ismet Asllani- PRAPASHTICA   për "Shkollë Arsim dhe Dije nëKosovë" , ndau bursa për qindra studentë shqiptarë për t'i shkolluar  në universitetet  perëndimore. me kuadro dhe profile që i   mungonin   Kosovës!Me  rastin e uzurpimit të shkollave nga pushteti serbian shtëpina  e tij  në qendër të Pishinës  u  shndërrua në shërbimin  e Universitet për studentët e Fak. të Mjekësisë!!!

-Ismet Asllani- PRAPASHTICA,  radhitet ndër njerëzit e mëdhenj që lanë gjurmë në rrugën e Lirisë. Në vitet e ' 80 kur Kosova po përballej me robërinë e tmerrshme të regjimit totalitar serb, dhe pothuajse gjithë punëtorët shqiptar regjimi i kishte përzënë nga pune. Koha nxori në pah një personalitet të shquar të kombit. Koha me padrejtësitë  që po vazhdojnë kundër Kosovës e zbuloj  një figurë djaloshare  shumëdimensionale .

Ismet Asllani  si atdhetar afaristin, veprimtar, idealist, strateg dhe  humanitar  e nxori koha  të rritur e edukuar në frymën atdhetare  që t'i del zot atdheut. Ismeti ishte shqiptar  që i përkushtoj  rendësi punës shumë me gjithë familje. Me mund e djersë themeloi biznesin e tij ekonomik duke hapur mullirin Prapashtica , qe ishte një mulli ma me zë për  ndihma dhe humanizëm për të varfrit por edhe per ushtrine dhe popullin tonë. Ai ishte ndër afaristet më të mëdhenj të Kosovës dhe si njëri  me një   inspirim   për dije,  shkollë dhe kulturë. Në rrethanat që po kalonte Kosova  e uzurpuar nga aparatura serbe, shkollat dhe universitetet e saj u mbyllen.  Në këtë kohë , ai  mori përsipër "Misionin humanitar"  "Shkollë Arsim dhe Dije për Kosovën" .Fillimisht si pronar i "Mullirit Prapashtica" me financat e tij ndau bursa për qindra studentë shqiptarë nga Kosova për t'i shkolluar  në universitetet  perëndimore. Synimi i tij ishte që të shkollohen kuadro me profile që  mungonin   në Kosovë. Uzurpimi i shkollave nga pushteti serbian shtëpinë  e tij  në qendër të Pishinës  u  shndërrua në shërbimin  e Universitet për studentët e Fak. të Mjekësisë, në të cilën ligjëronin profesorët e asaj kohe. Si afarist dhe  patriot i devotshëm, po ashtu me vite mbajti me financa shumë familje të minatorëve shqiptar të Trepçës dhe të Kishnicës për të mos ju nënshtruar ekonomikisht Serbisë. Kontribut të çmuar Ismeti dha edhe në stimulimin dhe financimin e shumë artisteve e sportistëve , dhe njerëzve të kulturës që të mbanin gjallë shpirtin  dhe kulturën e  Kombit tonë .

E tërë familja në frontin  e luftës kundër Serbisë sakrifikoj kapitalin ,Ismeti kishte model Hasan Prishtinën  për atdhe!


Me fillimin e luftës në Kosove mori  doli në shesh humanizmi i tij si furnizues i miellit dhe të mirave materiale e financiare në të gjithë Kosovën pa përjashtim duke rrezikuar edhe jetën. Pas kontributit shumëvjeçar si humanist në vitin 1998, kur Kosova po digjej anembanë ai me djemtë Albanin e Valonin dhe vëllezërit Muharremin , Nazimin dhe Bekimin u rreshtuan në radhët e të shenjtës "Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës". Si afarist dhe luftëtar i  U.Ç.K - së Ismeti i vetëdijshëm  për çlirimin  e vendit , deklaroi publikisht në Radion  e  Deutsche Wel  gjermane  dhe në BBC përmes një  interviste për çlirimin dhe  historinë aktuale të Kosovës .Vlen të  sjellim edhe citatin me fjalët ndër të tjera:."VETEM PUSHKA E LARGON SHKAUN NGA KOSOVA, SE JETA PA LIRI ESHTE ME E RENDE SE VDEKJA , dhe se ÇDO GJE QE KEMI ESHTE E (USHTRISE CLIRIMTARE TE KOSOVES), DHE NE TE JEMI TE RRESHTUAR E GJITHE FAMILJA E FAREFISI, DHE MASE 30 ANETARE TE FAMILJES QE JEMI,DO JEMI TE GATSHEM TE BEHEMI 30 VARRE PER LIRINE E ATDHEUT". Duke ditur vlerën e  Lirisë Ismet Asllani dha tërë pasurinë e vet për "Lirinë e Kosovës", po rikrijonte arkitekturën  e "Pavarësisë së Kosovës",.Ai  si model kishte zgjedhur, atdhetarin dhe patriotin e Rilindjes Kombëtare Shqiptare Hasan Pishinën  që sakrifikoj pasurinë e tij për  kulturë arsim dhe vetëdije të popullit shqiptar.
-Ismet Asllani - PRAPASHTICA  në vlugun e organizimit  me një vullnet të madh për shporrjen e qizmes serbe nga Kosova , atë e  gjeti në front kundër pushtuesit   nga e cila ra heroikisht,    pikërisht në  natën e fillimit të bombardimeve të NATO-s kundër forcave  terroriste më që kishin filluar kohe më parë  ofensivën mbi ndjekjen dhe vrasjen e shqiptarëve me dhunë e deri të programi i tyre për përzierje  dhe dëbim nga tokat tona.
ISMET ASLLANI –PRAPAPSHTICA, ra heroikisht me 24 mars 1999, në një atentat të organizuar nga policia serbe.
 Sot pas 15 vitesh  e kujtojmë me mijëra studentë, minatorë, artiste, sportiste, punëtorë e intelektual të mirëfilltë e posaçërisht  ish ushtarët e UÇK-së. Figura e tij do të ngelet  përgjithmonë në  zemrën  e popullit shqiptar.  Për fat të keq kësaj figure nuk ju ka dhënë  vlera qe ka në mediat   dhe pushtetarët aktual që ishin këto vite . Kjo lenë shumë përshtypje dhe   fakte, por  edhe bindje të forta që kjo familje  do të mbetet  ndër vlerat ma të fuqishme qe ranë heroikisht Ismet Asllani , bashke me vëllezërit Muharremin dhe Nazimin .Familja  Asllani  ka një histori  në vete  në Malësinë e Gollakut  në fshatin Prapashticë .Është një familje qe oxhaku  i tyre rriti burra brez pasa brezi .

Ismet Asllani komandant Brigade   Logjistike  Ushtarake 153 i  UÇK-së në zonën e  5-të në regjionin  të LLapit dhe Gollakut.


Ismeti ishte   luftëtari qe  pjekuria dhe vendosmëria e tij atdhetare  dhe nevoja  qe ishte ,ai kontributin e vet e dha ne Brigadën   logjistike  ushtarake 153 të UÇK-së në zonën e  5-të në regjionin  e LLapit dhe Gollakut. Ismet Asllani  nuk kurseu asgjë për lirinë që e gëzon Kosova. Ai kishte moralin e fort dhe idealin që Kosova mos të qëndroj ma nën robëri .Ai dha me qindra  e mijëra kg miell  në popull me vlera të mëdha , por furnizoj edhe institucionet e Kosovës, gjë që  edhe ishte shprehur nga modestia qe mos ti përmendet emri i tij edhe se financon .Ai thoshte po financoi për popullin tim ,për lirinë e tij. Ismeti  studioj fakultetin  e Bujqësisë  gjë qe  profesionin e vet  e gërshetoj me Mullirin  e parë në  fshatin Hallaq i vogël në K.K të Lipjanit,ma modern, që për atë kohë prodhonte edhe mbi 30.000 kg për 24 orë.

Ai financoj në këtë fushë  me qellim të  zhvillimit të ekonomisë dhe përpunimin e  fushave qe mos te mbeten  djerre  se paku bukën ta  prodhojmë vetë për nevojat e popullatës. Ai, pos këtij mulliri në vitet në vijim  hapi edhe disa tjerë që paralel  punës,  ai as një çast nuk u shkëput nga ngjarjet në vend. Ngjarjet e vitit 1981 e gjeten në ballë të tyre,dhe në te gjithë  protestat tjera kundër regjimit jugosllav .U burgos disa herë nga regjimi dhe  kaloj shumë keq nëpër burgjet e atëhershme jugosllave.

Buka e parë për  forcat tona  të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në rajonin  e Drenicës dhe Dukagjinit ishte përmes  Mullirit Prapashtica në Kijevë!

Ai ishte financuesi ma i zëshëm me armë  për Brigadën  153 të UÇK-së. Buka e parë për  forcat tona  të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në rajonin  e Drenicës dhe Dukagjinit ishte përmes  Mullirit të tij në Kijevë. Armiku përmes  agjentëve të vet  i ra në  gjurmë dhe  në fund të muajt Mars 1998   dërgoj  policinë dhe ja dogjën deri në  themel. Rezistenca e tij  vazhdonte  akoma dhe furnizimin e vazhdonte nga Mulliri Prapashtica në Hallaq, nga i cili edhe ky u gjet në   flakët  e zjarrit nga pushtuesit barbar serb disa muaj ma vonë.

-Kështu që pos  Ismetit e gjithë familja ishte e angazhuar në  frontin e luftës kush me armë kush me financë dhe  djali i tij Albani rrëmbeu armët dhe u gjet në betejat për çlirimin e vendit ,nga e cila e kapi plumbi i armikut dhe u plagos në luftën e Jezercit. Ismet Asllanit  në vendlindjen e tij, në fshatin Prapashticë, në Gollak organizoj  Logjistikën  e Brigadës 153 të UÇK-së .Në këtë Brigadë vullnetarët  nga Shqipëria amë iu bashkuan  Ismetit  njëri ndër ta ishte ,komandant  Adem Shehi dhe shumë tjerë  i bashkuan armët me djemtë Albanin Valonin, vëllezërit dhe baballarët e Ismet Asllanit dhe luftuan deri në çlirimin e Kosovës.


E Permalluara - Babait-Hero I Kombit
Ju bashkangjes poezinë nga e bija  Shqipe Ismet Asllani për babain e vet: 

 Ne altarin e lirisë
Bie Ismet ASLLANI. 

Kam par me sytë e mi 

Tek te qante mali 

Gurët lisat të qanin 

Edhe dheu lotonte.. 

Me fal s'e besova vdekjen 

Ti me pate premtua 

'' DESHMORET NUK VDESIN'' 

Dhe vdekjen tënde se kam besua. 

E vogël isha atëherë 

Dija t'i këndoja lirisë 

I këndoja UÇK-së 

Dëshmove qe kishin rënë. 

Kosovës iu prenë udhët 

Nuk të kishim larg... 

Nëna që të rriti 

Në kupe të qiellit thërriti: 

''O djali jem o djalë 

Gjinin ta bëjë hallall 

Vatani donë gjak 

Eja të shoh pak... 

Por ti kishe mbyllur sytë 

Lartësive ishe nise 

E trupin amanet ia kishe lënë 

Te dashurës PRAPASHTICE. 

Dëshmitarë jam: 

Lotuan burra gra e të rinj 

Lotoi i gjithë populli 

Biri i tij ishe Ti. 

Ç'të them më shumë për ty 

Kur ishe i Madh -Lis 

Mua- bijën tënde o baba 

Për liri me ke braktisë.

Nuk mund të gënjej, baba 

Çdo minutë më ke munguar 

Sa shumë ëndrra me janë thar 

Si një zog pa krah. 

Mos u brengos o baba 

Kaq shumë vite u bënë pa ty 

E dashura nëna ime 

Me ty në çdo hap frymoi 

Frymoi dhe me jetën time. 

Çdo mëngjes e thërras atdheun 

-O ATDHE I LARE ME GJAK 

-O ATDHE I LARE ME LOT 


ATDHE-GJAKU DHE VARRI I BABES TIM.

 

Mirënjohje

 Mirënjohje komandantit luftëtarit  si trim hero dhe  vizionar për çështjen kombëtare ju ndanë nga organizata të ndryshme, po edhe nga presidentja Atifete Jahjaga ju dha mirënjohje me dekret  si hero  i kombit.


 Për ta informuar  publikun ma  tepër  vlen të theksojmë se  nga masakra serbe   e vitit 1921  në familjen e Ismet Asllanit mbeten të gjallë   vetëm tre persona. Shahin Asllani 6 vjeç,Hasan Asllani 12 vjeç dhe gjyshi i Ismetit Asllan Asllani  vetëm  17 vjeçar. Edhe në Luftën e dytë botërore   kjo familje u gjet  përkrah Shaban Polluzhes dhe Mulla Idrizin  në çlirimin  e vendit po edhe  anembanë Kosovës.
-Le të mbetet qe këtë figurë aq madhështore ta kujtojnë  me  respekt. Ky hero meriton që te shkruhet  ma shume  te vlerësohet ma shumë dhe të nderohet ma shumë. Gjaku  i derdhur për liri duhet të na bashkojë përsëri në një Lëvizje kombëtare për bashkim brenda një shteti Shqiptar, unik e të vetëvendosur, i cili pastaj mund të mendojë për integrime në një Evropë të popujve të pavarur e të barabartë! Kështu  e pat lënë amanet dhe  i madhi Ismet  Asllani -Prapashtica . Po që nuk do të përmendim  edhe  bashkëshorten e tij Makfire Asllanin që ishte   krahu i djathtë  i Ismet Asllanit do i mbesim borgj. Sot  zonja  Makfire  përballet me   betejën  e jetës me djemtë  Albanin Valonin dhe Shqipen  dhe nipa e mbesa    që janë  shembull  i mirë për  brezin qe po  e lëmë pas vetes. Edhe  e bija e  heroit Shqipe Asllani premton të jetë një poete   e mirë në gjirin e poetëve të Kosovës. Le të mbetet kjo figurë si emblemë dhe  mesazh si  t'i dilet atdheut   zot  nga  barbarizmi  sllavo-serb.  

Portret biografik  kushtuar  të madhit  Ismet Asllani -Prapashtica
Nga Asllan Dibrani

 

 
Komente nga lexuesit


International
English
Faqe interaktive
Sondazhe
Cilën strategji duhet të ndjekë aktualisht Kosova?