Familja e Xhemë Gostivarit në shënjestër të autoriteteve maqedone
16 Maj 2014

Ka kohë që autoritetet e Maqedonisë kanë ndërmarrë një fushatë kundër shprehjes së identitetit shqiptar në këtë vend, duke përdorur disa metoda njëra nga të cilat është është dhuna ndaj shqiptarëve. Qëllimi është që t'i trembin dhe t'i detryojnë shqiptarët që t'i nënshtrohen identitetit maqedonas dhe të mos guxojnê të shprehin identittetin e tyre. E gjithë kjo bëhet me akuzën se shqiptarët kërkojnë të prishin shtetin  maqedonas. Raste të kësaj dhune të organizuar shtetërore, të cilat janë pasqyruar gjerësisht nga mediat shqiptare, marrin formën e sulmeve nga grupe gjoja "huliganësh".
Kohët e fundit këto sulme po kalojnë në një fazë të re ku vihen në shënjestër familje shqiptare patriote që e mbrojnë hapur kombësinë e tyre shqiptare. Një nga këto familje është edhe familja Hasa e cila është pasardhëse e Xhem Gostivarit, luftëtarit të lirisë i cili në vitet 1942-1945, në krye të forcave të Ballit Kombëtar të asaj zone u bë mburojë e shqiptarëve të Maqedonisë ndaj sulmeve të forcave sllavo-maqedonase.

Familja Hasa sot është vendosur në shënjestrën e autoriteteve maqedone.  Antarë të saj  sot janë në rrezik jete dhe ndiqen nga shërbimet e fshehta maqedonase. Për më tepër përballen me një izolim total ekonomik.

 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Familja Zeqiri e terrorizuar nga shteti maqedonas arriti në Shtutgart të Gjermanisë!
09 Maj 2014
Nga Asllan Dibrani

Shqiptarët e Mërgatës shqiptare u solidarizuan me familjen  Zeqiri , dhanë  ndihmën e vet. Ata  dënuan oportunizmin e faktorit shqiptar në Ballkan   si  atë të  Shqipërisë , Kosovës ,po edhe  të faktorit shqiptar në Maqedoni!
Mbrëmë   në orët e vona të natës   rreth  23.30 minuta nga Maqedonia  arriti familja   e  kryefamiljarit Zymer Zreqirit, i sulmuar në shtëpi e  vet ,  dy net ma herët nga   huliganet   maqedonas të nxitur nga  shteti  dhe politika  maqedonase dhe shovinistët  e  Gruevskit dhe VMRO-së.  Gruevskit iu lejua që të zbatojë politikë antishqiptare me terror e dhunë   për pastrim etnik në Maqedoni. 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Xhemë Hasë - Gostivari, simbol i rezistencës për liri dhe bashkim kombëtar
16 Maj 2014

Nga Dr. Riza Sadiku

Xhemë Hasë - Gostivari është njëri ndër personalitetet më të dalluara të historisë sonë kombëtare, i cili pa rezervë e përkrahu dhe i ndejti besnik platformës së Ballit Kombëtar, për çlirimin dhe bashkimin e trojeve të natyrshme etnike shqiptare; për realizimin e saj, bëri rezistencë të vendosur me armë në dorë deri në momentin e fundit të jetës së tij. Për realizimin e synimeve të lartcekura tregoi aftësi të larta strategjike, politike dhe organizative si komandant, strateg dhe udhëheqës i shkëlqyer në organizimin dhe udhëheqjen e njësive të Ballit Kombëtar, duke u treguar i pathyeshëm kundër ideologjisë komuniste dhe i pamposhtur në të gjitha fushëbetejat kundër hordhive çetniko-fashiste dhe njësive sllavo-komuniste gjatë viteve 1941 -1945.

Xhemë Hasa lindi në fshatin Simnicë të Gostivarit në vitin 1908. Rrjedh prej një familjeje me tradita kombëtare, e cila u dëshmua edhe gjatë luftërave ballkanike, duke i bërë rezistencë ushtrisë serbe gjatë ripushtimit të territoreve shqiptare. Sikurse tërë populli shqiptar që ishte i pakënaqur me rezultatet e Konferencës së Londrës, edhe Gostivari me rrethinë e ka përjetuar rëndë këtë ndarje, por kurrë nuk janë pajtuar se kjo ndarje do të ishte e përjetshme. Xhema si fëmijë duke dëgjuar bisedat nëpër odat e burrave dhe familje të ndryshme për torturat dhe masakrat që ka përjetuar populli shqiptar në këtë anë gjatë pushtimeve dhe regjimeve sllave, në luftërat ballkanike dhe Luftën e Parë Botërore, prej asaj kohe frymëzohet me ndjenjat e atdhedashurisë dhe urrejtjen ndaj regjimeve të huaja diskriminuese.

 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
<< Start < Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

International
English
Faqe interaktive
Sondazhe
Cilën strategji duhet të ndjekë aktualisht Kosova?