Faqe kryesore arrow Arkivi i artikujve arrow Politika arrow Demagogjia e radhės mbi reformėn nė drejtėsinė shqiptare
Demagogjia e radhės mbi reformėn nė drejtėsinė shqiptare PDF Print E-mail
09 Dhjetor 2007
Ne shtatembedhjete vitet e funit nuk e di se sa here jane ndermarre reforma mediatike propogandistike e demagogjike mbi sistemin e drejtesise shqipetare pasi vetm per reforma te mirefillta ne forme e pembajtje nuk mund te behet fjale pasi sic edhe e dine  shqiptaret  pak ka ndryshuar ne sistemin e tyre te drejtesise.

Nje diplomat amerikan i kohes se Zogut eshte shprehur se drejtesia shqiptare i ngjan asaje zonjes muhamedane me perce ne fytyre qe per te vendosur drejtesi i duhej te ngrinte pak percent per te shikuar se kush ishte ne peshoren e drejtesise dhe ne vartesi te personve te jepte venimin e perfaesuesve te drejtesise.

Sic e shikojme ne sistmin e drejtesise shqiptare pothuaj asgje nuk ka ndryshuar ne 65 vitet e fundit me ndryshimin e vetem se nen regjimin komunst nuk ka qene e nevojshm qe drejtesia te vinte perce pasi perfaqesuesit e saje hapur mbeshtetnin sistemin pra komunistet e me vendosjen e demoracise u kthye vetem “percja” pasi vendimet perseri jepen per me te fortin ne para, pushtet e rruge.

Persa i perket anes filozofike te problemit dejtesisa eshte ne sherbim te sistemit pra cdo system ka sistemin e tije te drejtesise e si e tidhe sistemi i drejtesise mbron kornizen kushtetuese e ligjore te sistemit.

Ne kete kuader per nje shoqei poskomuniste sic eshte Shqiperia sistemi i drejtesise duhet te ngrihet e fuqizohet ne te njejtin ritem me ngritjen e sistemit kapitalisto- demokratik ne Shqiperi dhe cdo tentative per ta trajtuar si te ndare jo vetem nuk mund te jete ne funksion te sistemit qe synojme te ndertojme por do te rezultoje ashtu sic ka ndollur gjer tani demgogji e paster.

Pra kur themi demaogji e paster duhet te kuptojme se inicuesit  e reklamuesit e kesaje reforme qe ne fillim te kesaje propogande nuk kane qellim e synim qe ti sherbejne sistemit por interesave  te  tyre te ngusha e meskine per te mos thene kriminale sic ka rezultuar ne tere histrine 60 vjecare te Shqiperise komuniste e post komuniste.

Pra ne te tilla kushte kure sistemi i drejtesise duhet te jete ne funksion te mbrojtjes se sistemit e ne sherbim te tije per cfare reforme e kane fjalen pushtetaret aktuale ne Shqiperi kur akoma nuk kane vendosur guret themeltare te sistemit capitalist apo edhe kur ata jane vendosur ose jane vendosur keq ose nuk respektohen rregullat normat dhe ligjet qe bejne te mundur funksionimin e sistemit demokratik.

Pra kur reforma e sistemit te drejtesise kerkohet te realizohet ne abstrasion apo jasht kontekstit te sistemit e aq me keq kur reforma ne drejtesi konceptoht e kryer me zvendesim personash apo  kur ky zevendesim behet ne kundershtim me kushtetuten e vendit kjo dhoj reforme vetem ne sherbim te sistemt demokratik e respektivisht ne sherbim te shqiptareve nuk mund te jete.

Sistemi i drejtesise ne bashkepunim me strukturt e specializuara te pushtetit e shtetit perbjne se bashku organet neutarlizuese  ndeshkuese te sistemit demoratik  ne mbrojtje te jetes, prones, fjales se lire, besimit e dinjitetit te shtetasve te vet pra ne mbojtje te lirive te te drejtave themelore te njeriut qe shoqerite e emancipuara e demokratike te perendimit i kane sanksionuar ne baze mbi te cilat kane ngritur sistemin e tyre demokratik e natyrshem duhet ti vendosin ne piedestal edhe vendet ish-komuniste qe jane percaktuar tashme per liri e demokraci.

A ka demagogji me te madhe apo thene paster ne shqip rrene me sloganin reforme ne drejtesi kur politika nuk ka udhehequr e ndertuar sistemin demokratik me tere elementet e tij pra per cfare reforme behet fjale konkretisht  cfare konkretish kerkohet te mbroje drejtesia post komuniste ne Shqiperi?

Cilin element vlere e parim te istemit demokratik ka ndertur e respekton deri tani sukturat e pushtetit shtetit e politikes ne Shqiperine post komuniste qe ne te vertete eshte Shqiperia e vazhdimsise komuniste .

Ne fushen e respektimit te bazes se sistemit sic eshte prona private shteti shqiptar i vazhdimsise komuniste jo vetem nuk ka respektuar e vazhdon te mos respektoje te drejten e qytetareve te gezimit e perdorimit te prones se tyre te grabitur nga diktatura komuniste e vazhon te mohohet nga vazhdimsia por shteti shqiptar guxon te shkele edhe Kushtetuten e vendit.

Per faqen e zeze te shtetit shqiptare dhe jo vetem te atij, qytetaret shqiptare vazhdojne te kerkojne e gjejne te drejtat e tyre qe jua jep Kushtetuta e Shqiperise ne dyert e Strasburgut e qe ne te vertete duhej tua jepte drejtesia e vendit  por nuk ka arritur ta realizoje nje drejtesi kliente e politikes e pak shanse ka per te ngjare me kete lase politike qe ka per mission te garantoje vazhdimsine komuniste e jo ndertimin e sistemit demokratik ne Shqiperi.

Vendosa ne fillim ceshtjen e prones pasi perben problemin me madhor qe perbadhen shqiptaret sot e ne anen tjeter ka ndikim te drejteperdrejte edhe ne sfera te tjera te shoqerise shqiptare pasi pona private eshte guri i themelit te sistemit demokratik dhe si I tille drejtepersedrejti ndikon mbi psikologjine e qytetareve shqiptare.

Pa inipdencen ekonomike e krijimin e bazes dinjitoze te jeteses qe mbeshtetet mbi pronen private nuk mund te realizohen as komponentet e tjere te sistemit demokratik sic jane e drejta e fjales se lire dhe e besimit qe jane  baza per vote te lire e te ndershme por qe shteti shqiptare vazhdon ti neperkembe e tjetersoje qe 17 vjet .

Per cfare reforme ne sistemin e drejtesise e kane fjalen pushtetaret dhe shtetaret shqiptare kure shkelsit, dhunuesit  dhe mohuesit e lirive dhe te drejtav te qytetareve shqiptare jane pikerisht ata qe e reklamojne kete reforme.

Ne keto kushte cdo zevendesim ne sistemin e drejtesise qe pushtetaret kerkojne qe tua shesin shiptareve per reforme  ashtu sic ka ndollur edhe here te tjera ka per te rezultuar ashtu sic ka ndollur edhe ne te shkuaren ne zevendesimin e sherbetoreve te tyre me pak te bindur ne sherbetore te zedhshem te veprimtarise se tyre te mbrapshte per te mos thene ndryshe.

Reforma ne sistemin e drejtesise e te tera veprimtarite ne funksion te ngritjes se sistemit demokratik e Shqiperi  do te realizohen e arrihen vetem atehere kur klasa politike ne Shqiperi te jete me shpirt e zemer perkrahse e vlerave e parimeve te sistemit demokratik .

Trashigimtaret komunist qe kane qeverisur Shqiperine ne 17 vitet e fundit kane dhe prova te mjaftueshme se nuk kane as impenjimin minimal qe duhet per te ngritur nje system demokratik funksional ne Shqiperi e per pasoje nuk garantojne asnje reforme qe jane jo vetem baza por edhe te patolerueshme nga perendimi per integrimin e Shqiperise ne strukturat Euro-Atllantike.

Koha po punon per ne por fatekeqesisht ne shqiptaret nuk po punojme per te e nese e humbim trenin e radhes nuk e dime kurre se kur ka per te ardhur treni tjeter.

Uroj qe ky konstatim i imi te mos jete i vertete pasi nese eshte ndryshe do te rezultoje tragjik per fatet Shqiperise e Shqiptareve qe fatekeqesisht nuk eshte per here te pare.

 

AJET DELAJ
NEW YORK

9 Dhjetor 2007 


Komente nga lexuesit

Koment nga GUEST më 2008-09-17 19:27:44
per fatin tone te keq koj leter eshte teper e drejte por qe nuk u skuq faqen politikaneve te pa future


International
English
Faqe interaktive