Abas Ermenji - një jetë për Shqipërinë
10 Mars 2016

 

Në kujtim të Prof. Abas Ermenjit (12 dhjetor 1913 - 10 mars 2003)


Abas Ermenji lindi më 12 dhjetor 1913 në Ermenj të Skraparit ku kalon edhe vitet e para të fëmijërisë. Shkëputja e Kosovës dhe Camërisë nga trungu shqiptar ishin të freskëta dhe kishin shkaktuar një tronditje të madhe tek shqiptarët. Mësuesi i fshatit do t'i përcillte këto ngjarje edhe tek Abas Ermenji i ri, të cilit kjo padrejtësi i bën aq shumë përshtypje saqë me një zemërim fëmijënor thotë: "një ditë unë do ta ribashkoj Kosovën dhe Camërinë me Shqipërinë!". Këtë pikësynim tejet të vështirë nuk arriti dot ta realizonte, por që nga ajo ditë e deri në frymën e fundit jeta e tij u kushtëzua prej atij qëllimi.

Familja e Abas Ermenjit ishte e njohur në krahinë  për drejtësi dhe ushtronte funksionin jo-zyrtar të zgjidhjes së çështjeve dhe konflikteve të ndryshme. I ati, Fejziu, ishte i rreptë por gjithmonë e dinte se cila ishte e drejta. Dhe banorët e krahinës i bënin besim dhe e pranonin gjykimin e tij pa mëdyshje. Nga i ati Abazi i ri trashëgoi ndjenjën dhe pasionin për të drejtën. "E drejta është instinktive", - do të thoshte vite më vonë, "njeriu instiktivisht e ndien se çfarë është e drejtë dhe çfarë jo". Dhe do të shtonte se "njeriu e adhuron të drejtën prandaj ndikimi i saj është tepër i madh". 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Anti-Americanism and Genocide in the Kosovo War
08 Shkurt 2016

In 2008, three weeks after Kosovo’s declaration of independence, Carla Del Ponte, a past prosecutor for the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia, published a book, Hunt: Me and the War Criminals, which had an incendiary effect. In response to her book, media reports focused on one claim: that the Kosovo Liberation Army was a “joint criminal enterprise that had abducted more than 300 Serbs, Roma, Albanians and people from other ethnic groups from whom vital organs were removed and sold to clinics abroad.” These allegations mobilized all parties who were involved in denouncing NATO’s military intervention against Serbia.

Unfortunately, people were all too willing to accept Ponte’s indictment at face value. In my book, I hope to provide an analysis of the specific historical context from which these accusations emerged and explain how, why, and by whom the human organ trafficking affair was contrived.

Lexoni më tej...
I kërkoj ballafaqim publik akuzuesit Dick Marty
08 Shkurt 2016
Intervistën e Agjencisë së Lajmeve “Presheva Jonë” me senatorin zviceran Dick Marty dhe sidomos titulli bombastik që tregon se kush janë “peshqit e mëdhenj” të krimit në Kosovë dhe kush do të jenë “mysafirët e parë në Hagë” ndikuan që ky lajm të shpërndahet nga disa portale në gjuhën shqipe. Sikur intervista të ishte kufizuar në spekulimet e lartpërmendura nuk do të reagoja për të vetmen arsye se “Loja e kapuçave” me logjikën “Teste-Bosh” ka kohë që ka filluar. Madje, disa që pretendojnë se posedojnë informata nga ata që fshehin emrat “Nën kapuç” vazhdimisht spekulojnë me emra të përveçëm. Edhe pse janë të vetëdijshëm se këtu nuk bëhet fjalë për lojë kapuçash por, për një situatë të rrezikshme ku mund të “përzihen kapuçat shumë keq”. Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
<< Start < Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

International
English
Faqe interaktive
Sondazhe
Cilën strategji duhet të ndjekë aktualisht Kosova?