Jubileu i madh u shënua edhe në Zelandën e Largët
01 Dhjetor 2012


 Në qytetin e Aucklandit u festua 100 Vjetori i shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë. Me këtë rast ish përgatitur një program me recitime, valle dhe këngë. Manifestimi u hap me ekzekutimin me harmonik të Himnit; Rreth Flamurit të përbashkuar nga vogëlushi Liam. Të pranishmit i përshëndeti kryetari i Komunitetit Shqiptar z. Ali Hoxha. Mes tjerash kryetari u shpreh se 28 Nëntori i vitit 1912 është ditë historike, ditë e fitores dhe gëzimit prej ku u vunë themelet e shtetit shqiptar. Në skenë pastaj doli Arbëresha Fjezullahu e pasuar pastaj nga Eni Asllani që recituan bukur nga një poezi për Flamurin kombëtar.  Manifestuesit u kënaqen edhe me vallet me motive tona popullore luajtur nga vajzat dhe djemtë shqiptarë, përgatitur nga z. Belerta Rakovica e z. Arjeta Hyskaj.

Jubileu i madh u shënua edhe në Zelandën e Largët

 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Të ngrihet flamuri gjithëkombëtar për në një Shtet "Shqipërinë etnike"!
01 Dhjetor 2012

Nga Asllan Dibrani

Zeni Ballazhi nga Kërçova tani  banues  dhe artist nga Kosova, ishte ai qe e ideoj dhe e formuloj  emblemën shekullor të pavarësisë së Shqipërisë. Në saje të pavarësisë se Shqipërisë  , shqiptarët janë përgatitur për këtë ditë që 100 vjet , qe 100 vjet,bënë sakrifica , luftëra , veprime ,  ndërrime të kufijve   zhvendosje  djegie, përndjekje etj  . Pas Pavarësisë së Shqipërisë ,  shqiptarët u  copëtuan  padrejtësisht . Kudo ky popull qe nga dita e ngritjes se flamurit ne Vlorën heroike,  ky popull  datën  e 28 nëntorit e ka  të shenjtë , qe çdo shqiptar u identifikua  përmes flamurit të vet   me shqiponjën dy krenare . Flamurin ma domethënës , ma të bukur  nga të gjitha kombet . Një simbol qe   edhe krye heroi i shqiptarëve Gjergj  Kastrioti-Skënderbeu i madh e ngriti në  Krujën  legjendare.
Dokumenti i Shaplljes së Pavarësisë

 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Balli Kombëtar në 100 vjetorin e Pavarësisë
28 Nentor 2012
Balli Kombëtar u krijua në vitin 1939 nga Mit'hat Frashëri si një organizatë politiko-ushtarake e mbështetur në ndjenjat më të pastra të nacionalizmit shqiptar në rrjedhën e krijuar  nga Lidhja e Prizrenit (1878). Dhe jo rastësisht. Mit'hat Frashëri vinte nga familja e Frashërllinjve, apostujve të shqiptarizmit. Ai ishte i biri i Abdyl Frashërit, njërit prej drejtuesve kryesorë të Lidhjes së Prizrenit. Mit'hati vetë pati zhvilluar një aktivitet të madh dhe të pareshtur për kombin shqiptar. Në vitin  1908  Mit'hat Frashëri ishte  Kryetar i Kongresit të Manastirit i cili  përcaktoi alfabetin e gjuhës shqipe,  kurse në 28 Nëntor të vitit  1912  ishte firmëtar i Deklaratës së Pavarësisë.

Qëllimi  kryesor i Ballit Kombëtar ishte çlirimi i të gjitha trojeve shqiptare dhe ribashkimi i tyre në një shtet të vetëm, në Shqipërinë Etnike. Rreth tij u mblodhën patriotë nacionalistë të cilët i bashkonte ndjenja kombëtare.  Balli Kombëtar u përpoq të tërhiqte edhe partinë komuniste në luftën për Shqipërinë Etnike në mbledhjen e Mukjes, por pa sukses.
Balli Kombëtar në përmbushje të misionit të tij për çlirimin e trojeve shqiptare zhvilloi një mori betejash të rrepta të armatosura kundër pushtuesve italianë në Vlorë, Mallakastër, Berat, Gjirokastër  etj. Megjithë hapjen e Luftës Civile nga partia komuniste,  Balli Kombëtar kreu disa beteja kundër pushtuesve gjermanë në zonën e Korçës, të Prezës, në aksin Tiranë-Shkodër etj. Batalioni "Besnik Çano" i Ballit Kombëtar zhvilloi luftime në zonën e Pejës  kundër çetave çetnike.  Forca lokale të Balli Kombëtar kanë vepruar gjithashtu në Kosovë dhe në trojet shqiptare në Maqedoni kundër pushtuesve sllavë.

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
<< Start < Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

International
English
Faqe interaktive
Sondazhe
Cilën strategji duhet të ndjekë aktualisht Kosova?