Për rivendosjen e premtimit dhe të frymës së 28 Nëntorit 1912
19 Prill 2012

Nga Frank Shkreli

Në Shqipëri dhe anë e mbanë trojeve shqiptare në Ballkan si edhe në diasporë, po bëhen përgatitje programesh festive që do të realizohen në kuadër të 100-Vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë.  Do të flitet dhe do të komentohet gjithashtu edhe për aktet, përpjekjet dhe zhvillimet që më në fund çuan në shpalljen e shtetit sovran dhe të pavarur shqiptar.  Ky është një vit jubile i historisë së kombit shqiptar por është gjithashtu edhe viti i  fillimit të së ardhmes së shqiptarëve.
Shqipëria dhe kombi shqiptar kanë kaluar histori të vështira dhe kohë të errëta. Robëria shekullore osmane dhe pothuaj 50-vjetë komunizëm ua nxunë fytin dhe ua morën frymën shqiptarëve. Osmanlijtë kërcënonin zhdukjen e fisit ilir nga faqëja e dheut dhe komunizmi ndërkombëtar u përpoq të zhvishte kombin nga cilësitë    dhe vlerat e larta kombëtare, duke i zëvendësuar ato me ideologjinë e proletariatit komunist ndërkombëtar, me qëllim që  të krijonte  ‘’njeriun e ri’’.   Megjithë këto, fisi ilir nuk u mposht, por përkundrazi iu përvesh punës dhe luftës për liri duke mbajtur gjallë Shqiptarizmën dhe u rimkëmb duke hedhur rrënjë të reja si shtet dhe hapa të reja (ndoshta të ngadalshëm sipas disave) drejtë një të ardhme më të ndritur për kombin shqiptar. 100-vjetori i Pavarësisë së Shqipërisë i gjenë shqiptarët me Kosovën shtet të ri e të pavarur, ndërkohë që shqiptarët kudo në trojet e tyre gëzojnë më shumë liri e të drejta se kurrë më parë në historinë e tyre.  Me të drejtë, ky është dhe duhet të jetë një vit festimesh dhe shfaqjesh krenarie për të gjithë, për sukseset dhe arritjet e shtetit shqiptar dhe të shqiptarëve në përgjithësi.  Sepse ky është një vit kur festohen kontributet e jashtzakonshme të rilindasve dhe patriotëve që shpallën pavarësinë, dhe të cilët në një mënyrë themelore me këtë akt, ata përgjithmonë ndryshuan fatin e shqiptarëve ndër shekuj duke hapur kështu rrugë dhe dyer të reja dhe duke shkruar një kapitull të ri në historinë e kombit.

 

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Mendime rreth librit të ri “Copëza historie kombëtare”*
19 Prill 2012
Dr. Gjon Kodra
 
Në tërësi historia botërore dhe ajo shqiptare në veçanti ka patur në zhvillimin e saj shekullor, një zinxhir të gjatë trajtesash, interpretimesh dhe këndvështrime të larmishme, të cilat e kanë lidhur thelbin e saj me një numër të madh pikëpyetjesh për karakterin dhe natyrën e këtij zhvillimi. Nga ana e tjeër, është e arësyeshme që ngarkesën më të rëndësishme të interpretimit të tyre t’a mbajë fusha e mendimit analitik historik si një terren me specifikën e vet të përcaktuar, ku gërshetohen problemet e ndryshme të historiografisë, veprat e shkruara madhore dhe autorët e tyre.
Në lëmë të kërkimeve shkencore historike mund të vërehen librat e rinj nga autorë, që me punë këmbëngulëse e pa zhurmë, arrijnë të na japin veshtrime të reja të temave që ato rrokin me mendjen dhe pendën e palodhur. I tillë është edhe studiuesi Gjon Frani Ivezaj me librin e ri: “Copëza historie kombëtare” (New York, 2012)
Studiuesi Ivezaj i takon njerëzve që punojnë në heshtje plot pasion dhe këmbëngulje. Si bir kreshnik i trevave të pushkës, besës, bujarisë, urtësisë, atdhedashurisë Prof. Gjon Fran Ivezaj, është i etur për të nxjerrë në dritë të fshehtat e shekujve, duke u marrë në mënyrë intensive me kërkime shkencore në lëmin e historisë së Malësisë.
Ne shqiptarët ndihemi krenar për prejardhjen tonë Iliro-Pellasgiane, mbasi kemi qenë gjithmonë një popull paqësor, mbrojtës të mirë të vetvetës dhe kurrë nuk kemi sulmuar asnjë nga fqinjët tanë.

Shkruani një koment (0 komente)
Lexoni më tej...
Dialogu për Veriun dialog për luftë...
19 Prill 2012

Nga Bekim Rexhepi

Zërat e fundit lidhur me “Veriun e Kosovës”, janë shtuar në funksion të dialogut të mundshëm pas zgjedhjeve në Serbi. Këta zëra janë edhe në disa qarqe ndërkombëtare ku Serbia akoma perceptohet si faktor qe prishë paqen dhe duke e konsideruar atë si të vetmen vlerë ata vazhdojnë të sugjerojnë zgjidhje shpesh larg planit të Ahtisarit dhe kërkesave shqiptare.

Mund të kuptohen këto insiativa (më shumë serbe), por nuk mund të arsyetohen sepse në njëfarë mënyre paqja aktuale mund të ruhet për një kohë të shkurtër, ndërsa ajo mund të prishet nga çfarëdo faktorizimi radikal në Prishtinë, po qese ka zgjidhje jashtë planit koncensional të Ahtisarit.

Të saktësojmë se nuk ka çështje të veriut të Kosovës. Ajo ka një zgjidhje superiore dhe të pakrahasueshme për një minoritet, i cili me kaq numër të vogël karshi shumicës shqiptare përfaqësohet në të gjitha institucionet shtetërore të Kosovës. Është vetëm fushata, ajo qe ndërmerret, planifikohet nga Serbia qe gjendja aktuale në veri të Kosovës të instrumentalizohet si çështje qe duhet të shtrohet ne dialogun e pas zgjidhjeve serbe.

 

Shkruani një koment (1 komente)
Lexoni më tej...
<< Start < Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

International
English
Faqe interaktive
Sondazhe
Cilën strategji duhet të ndjekë aktualisht Kosova?